lördag 4 februari 2017

Våra grannar subkulturerna

När det kommer till strävan efter finansiell oberoende finns det en samling subkulturer som cirklar runt det vi ägnar oss åt. Tre stycken tänker jag på framförallt och det finns helt klart resurser att ta nyttja från dem.

DIY - Här finns det hur mycket som helst att gräva ner sig i, att lära sig lappa ihop ett cykeldäck eller ett par jeans. Fixa saker runt hemmet, eller ta det hela vägen till Mr. Money Mustache och bygga sitt eget hem. YouTube är en enorm resurs här, en sökning som börjar med "how to" och snart går det att lära sig det mesta. En DIY-brasklapp är att se upp så det inte kostar 600 kronor för något specialiserat verktyg som används en gång.

Frugality - "Det mentala tillvägagångssättet när det kommer till hur vi fördelar våra resurser så som tid, pengar och komfort bland annat". Har man ens tänkt på sin sparkvot är det ett ämne som man redan bekantat sig med. Det har inget med snålhet att göra utan snarare att med gott omdöme och kunskap kunna spendera sin tid och inkomst. Det finns hur många "frugal life hacks" som helst vid en Google-sökning och på en lista med 100 kanske 1 går att applicera till din livsstil, så att gräva i listor ser jag som en tveksam användning av dagen. Tänker snarare efter under det som är din dag när det är rätt att fullständigt hålla i kronorna och avstå överdriven konsumtion, eller när det är rätt att släppa på tyglarna något. Sätt det som standard att fatta medvetna och bra beslut.

Minimalism - Efter att ha sagt farväl till slentrianmässig konsumtion börjar fördelarna av en minimalistisk livstil väldigt snabbt att uppenbara sig. Med färre prylar som släpas hem behövs det färre kvadratmeter för att förvara dem på, färre minuter och timmar att förvara eller fixa. Det som inte behövs går att ge bort, eller sälja för att snabba på sparandet. Jag har levt med ett källarförråd som det inte gått att ta ett enda steg in i, lättheten efter att ha rensat ur det känns i hela kroppen.

Nu ska jag lappa ihop ett par jeans, trevlig helg!

2 kommentarer:

  1. Min dotter kallar mig för fixare och kung på att laga saker Bara att tacka för komplimangen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som bra epitet att lägga sig till med!

      Radera